Shaun was blij dat hij er op tijd bij was
Shaun Vertelt

Shaun was blij dat hij er op tijd bij was

Ik had me nooit gerealiseerd dat HPV ook voor mannen een probleem kan zijn

In de wachtkamer van zijn arts las Shaun (34) een paar jaar geleden toevallig iets over HPV. Dat zette hem aan het denken waarop hij vervolgens meteen actie ondernam. Hij bleek inderdaad HPV te hebben. Omdat hij hiermee – ook in combinatie met hiv – een grotere kans op bijvoorbeeld anuskanker heeft, besloot hij dat hij meteen wilde weten of hij ook afwijkende cellen had, in welk stadium en wat er aan gedaan kon worden.

Shaun weet sinds eind 2018 dat hij hiv heeft; hij wordt hiervoor behandeld en het virus is bij hem inmiddels niet meer detecteerbaar. Hij kwam er in die periode ook achter dat de combinatie hiv en HPV een grotere kans op anuskanker geeft. Hij vroeg aan zijn arts hoe dat precies zat.

“Mij werd verteld dat er nog niet zoveel duidelijk was over behandelingen hiervoor. Bovendien mondt HPV bij de een wel uit in kanker en bij een ander niet. Ik realiseerde me dat áls ik HPV zou hebben, ik wel wilde weten of er al afwijkende cellen zouden zijn.”

 

Shaun hpv ervaring

Behandeling en afwachten

Shaun meldde zich op eigen initiatief bij het ziekenhuis waar ze hem weliswaar aan de jonge kant vonden, maar waar hij gewoon het onderzoek kon laten doen. Er werd wat weefsel uit de anus weggenomen. Daaruit werd duidelijk dat hij anale intraepitheliale neoplasie (AIN) stadium 2 had, een voorstadium van anuskanker, veroorzaakt door HPV. Het bleek verstandig om deze afwijkende cellen weg te halen. Sindsdien heeft hij drie behandelingen gehad waarbij twee keer weefsel is weggenomen. De laatste behandeling zit er net op. Daar moet hij wel altijd even van bijkomen, zo vertelt hij. Het is geen prettige behandeling, vindt hij:

“Je ligt in een soort bevallingsstoel met je benen omhoog. Er wordt inwendig – weliswaar met verdoving – een lasercamera ingebracht. De arts ziet waar de aangetaste plekjes zitten en lasert ze weg. Dat voel je de dagen erna wel. Ook moet ik het twee weken rustig aan doen. Anale seks kan dan bijvoorbeeld niet.”

 

Shaun vertelt over HPV

Shaun blijft voorlopig onder controle en hoopt dat de afwijkende cellen nu wegblijven.

“Bij de tweede behandeling waren er wel wat aangedane plekjes verdwenen, maar waren er ook nieuwe bij gekomen. Dat is best een eng idee eigenlijk.”

Taboe

Hoewel Shaun zelf heel open is – “Ik had natuurlijk al de ervaring om familie en vrienden over mijn hiv te vertellen”-, was HPV voor hem tegelijkertijd een minder zwaar onderwerp maar ook een beetje gek. “Omdat ik nog zo jong was”, aldus Shaun.

“Bovendien had ik zelf nog nooit van HPV bij mannen gehoord, en mijn omgeving ook niet. Ik wist wel iets over HPV bij vrouwen, namelijk dat ze er baarmoederhalskanker van kunnen krijgen, maar heb me nooit gerealiseerd dat het voor mannen ook een probleem kan zijn.”

 

Als ik het uitleg aan anderen, doe ik dat dan ook meestal aan de hand van vrouwen en HPV.” Daarbij komt dat anuskanker, een van de mogelijke gevolgen van HPV bij mannen, misschien wel wat meer taboe is dan baarmoederhalskanker, denkt hij.

“ Ik ben blij dat ik meteen actie heb ondernomen en ervan geleerd heb.”

 

Alert blijven

Ook al wist hij aanvankelijk weinig over HPV, met de kennis van nu zou Shaun destijds precies hetzelfde hebben gedaan: “Ik ben blij dat ik meteen actie heb ondernomen en ervan geleerd heb.” Het is een verraderlijk virus vindt hij: “Je komt er pas achter dat je het hebt, als het mis is. Ik heb toevallig een brochure gezien die me aan het denken zette.”
Hij raadt anderen dan ook aan op te letten.

“Natuurlijk wil je niet alles weten in het leven, maar als je klachten hebt of een gevoel dat er ‘iets’ is, laat het dan alsjeblieft checken. Dan ben je er zeker op tijd bij.”

Als vaccineren tegen HPV een optie is om het te voorkomen, dan zijn de voordelen nog groter, aldus Shaun. “Dan hoef je niet het traject door wat ik heb moeten doen.”