Coco ontdekte per toeval dat zij HPV had
Coco Vertelt

Coco ontdekte per toeval dat zij HPV had

“IK WAS ECHT TELEURGESTELD IN MIJN LIJF”

Per toeval kwam Coco (35) erachter dat ze met HPV besmet was. Ze had nog nooit van HPV gehoord en wist ook niet dat de gevolgen ervan zo heftig konden zijn. Bij haar ging het om een voorstadium van baarmoederhalskanker.

Inmiddels is ze behandeld en gaat het goed. Ze vindt dat er veel meer aandacht voor HPV moet komen zodat iedereen weet wat het is én dat je er iets aan kunt doen.

Coco vertelt

Het begon allemaal met haar verhuizing voor haar werk naar Japan, in 2016. Daar krijgt iedereen elk jaar een verplichte gezondheidskeuring waar voor vrouwen ook een uitstrijkje van de baarmoederhals bij zit. Voor Coco was dat de eerste keer dat ze zo’n uitstrijkje deed. De uitslag was niet goed.

“Ik bleek extreem afwijkende cellen te hebben, het gevolg van HPV. Daar had ik nog nooit van gehoord en had geen idee wat het was en wat het veroorzaakt.”

HPV, best heftig

Het was best heftig, want van de vijf meest gevaar­lijke typen HPV had ze er maar liefst vier. Gelukkig konden de afwijkende cellen worden weggehaald. Coco bleef onder controle van de gynaecoloog. Helemaal soepeltjes verliep dat echter niet:

“Die onderzoeken gaven steeds een soort ‘error’ aan, heel vreemd.”

 

Twee jaar later verhuisde ze van Japan naar Zuid-Amerika waar ze een nieuwe arts kreeg.

Toen bleek dat ze nog steeds HPV-positief testte en dat de cellen in haar baarmoederhals (weer) sterk afwijkend waren.

“Dus werden ze weggehaald. Wat bleek? HPV zat in alle cellen in en om mijn baarmoederhals.”

 

Coco vertelt over HPV

De vraag was toen of haar baarmoeder niet beter helemaal verwijderd zou moeten worden. Geen eenvoudige beslissing, ook niet als je géén kinderen wilt zoals Coco. Ze besloot een second opinion te vragen tijdens een van haar bezoekjes aan Nederland.

“In het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis wilden ze zes maanden wachten. Ik kon het idee van het met een tikkende tijdbom in mijn lijf lopen niet verkroppen. Ik heb er toen voor gekozen de foute cellen een derde keer weg te laten halen. Sindsdien ben ik helemaal ‘schoon’. Er is daarna geen HPV meer gevonden, en daar ben ik heel erg blij mee.”

 

Kwestie van pech

Terugkijkend op de periode waarin ze behandeld werd voor HPV zegt Coco dat ze vooral het idee dat er iets in je lijf zit dat er niet hoort te zijn, pittig vond.

“Ik was echt teleurgesteld in mijn lijf.”

Nu is Coco het type dat snel aanpakt en dóórgaat, en dat is ook de reden dat ze de behandeling met vertrouwen tegemoet ging. Wel vroeg ze zich soms af hoe ze HPV heeft gekregen. “Dan voelde ik me wel een beetje ‘schuldig’: had ik het misschien toch kunnen weten of had ik het zelfs kunnen voorkomen? Maar ja…da’s achteraf gedacht. Misschien ben ik wel 10 of 15 jaar drager van HPV geweest en heeft mijn lichaam het gewoon niet opgeruimd.”

HPV komt veel voor

Voor Coco speelt HPV nu geen rol meer in haar leven, behalve dat ze elk jaar een uitstrijkje doet op advies van haar gynaecoloog. “Dat geeft mij ook het gevoel dat ik er controle over heb.” Inmiddels heeft ze in haar vrienden- en kennissenkring gehoord dat HPV bij sommigen van hen ook ‘speelde’. Het valt haar op dat HPV veel normaler is en vaker voorkomt dan ze ooit dacht. “Aan de ene kant is dat wel fijn, maar ik vind aan de andere kant ook schrijnend dat ik daar toen pas achter kwam.

Het praten over HPV zou juist de normaalste zaak van de wereld moeten zijn.

 

De invloed die een besmetting met HPV (en de gevolgen) op veel vrouwen heeft plus de onzekerheid die dit met zich meebrengt, komt door het gebrek aan kennis over HPV.” Zelf had Coco voordat ze de diagnose kreeg, ook nog nooit van HPV gehoord.

“Ik wist bijvoorbeeld ook niet dat je je kunt laten vaccineren tegen HPV.”

 

Ervaring Coco over HPV

Steek niet je hoofd in het zand

Coco hoopt met haar verhaal een inspiratie te kunnen zijn voor anderen. “Ik wil laten zien dat HPV niet het einde van de wereld is. Je lijf kan een hele¬boel hebben. Ook zou ik vrouwen die twijfelen over onderzoek naar HPV willen meegeven dat je het heel praktisch kunt bekijken. Krijg je goed nieuws, dan ben je voor vijf jaar klaar. Is er minder goed nieuws, dan kan het behandeld worden.” Negeren en denken dat het je niet overkomt is niet handig, aldus Coco.

“Als je klachten of pijn hebt, is het toch normaal om naar een dokter te gaan? Dat zou hier net zo goed het geval moeten zijn.”

Ze pleit ook voor meer openheid en normalisering van HPV: “Vrijwel iedereen krijgt het vroeg of laat en bij de meesten wordt het virus door het lichaam weer afgebroken. Wat ik vooral zo ongemakkelijk vind is dat HPV heel snel als SOA wordt gezien, terwijl je je kunt afvragen of het dat wel is. HPV wordt mijn inziens namelijk niet als een SOA behandeld en je kunt het niet op dezelfde manier voorkomen.

Om er nog maar van te zwijgen dat mannen zich niet kunnen laten testen. Kortom: er zijn nog behoorlijk wat misverstanden over HPV, en het zou goed zijn als die uit de weg worden geruimd.”