Durf te vragen

Wat voor impact heeft HPV op jou (gehad)?

HPV is een virus dat jaarlijks in Nederland naar schatting bij ruim 1.100 vrouwen en bijna 400 mannen kanker veroorzaakt. Elk jaar zijn er ongeveer 36.000 gevallen van genitale wratten bij mannen én vrouwen.1

Lees hieronder hoe het virus het leven van Coco en Shaun op zijn kop zette.

De ervaring van

Bij Shaun werd een voorstadium van anuskanker ontdekt, veroorzaakt door HPV. Sindsdien heeft hij drie behandelingen gehad waarbij twee keer weefsel is weggenomen. Het is geen prettige behandeling, vindt hij: “Je ligt in een soort bevallingsstoel met je benen omhoog. Er wordt inwendig – weliswaar met verdoving – een lasercamera ingebracht. De arts ziet waar de aange­taste plekjes zitten en lasert ze weg. Dat voel je de dagen erna wel.

Bekijk het hele verhaal van Shaun
Shaun impact 0:19

“Ik bleek extreem afwijkende cellen te hebben, het gevolg van HPV. Daar had ik nog nooit van gehoord en had geen idee wat het was en wat het veroorzaakt.” Het was best heftig, want van de vijf meest gevaar­lijke typen HPV had ze er maar liefst vier. Gelukkig konden de afwijkende cellen worden weggehaald. Coco bleef onder controle van de gynaecoloog. Helemaal soepeltjes verliep dat echter niet.

Bekijk het hele verhaal van Coco
coco impact 0:17

Durf verder te vragen

Referenties.

1. RIVM, Feiten en Cijfers, geraadpleegd feb 2022