Durf te vragen

Wat hoop je te bereiken met het delen van jouw verhaal?

Wist jij dat HPV genitale wratten kan veroorzaken? Het kan ook kanker aan de baarmoederhals, vagina, vulva, anus, mond en keel veroorzaken.1 De mogelijke gevolgen van een HPV-infectie zijn nog niet bij iedereen bekend.

Lees hieronder waarom Coco en Shaun hun verhaal over HPV delen.

De ervaring van

Alert blijven
Volgens Shaun is HPV een verraderlijk virus: “Je komt er pas achter dat je het hebt, als het mis is. Ik heb toevallig een brochure gezien die me aan het denken zette.” Hij raadt anderen dan ook aan op te letten. “Natuurlijk wil je niet alles weten in het leven, maar als je klachten hebt of een gevoel dat er ‘iets’ is, laat het dan alsjeblieft checken. Dan ben je er zeker op tijd bij.”

Bekijk het hele verhaal van Shaun
Shaun delen 0:13

Steek niet je hoofd in het zand
Coco hoopt met haar verhaal een inspiratie te kunnen zijn voor anderen. “Ik wil laten zien dat HPV niet het einde van de wereld is. Je lijf kan een heleboel hebben. Ook zou ik vrouwen die twijfelen over onderzoek naar HPV willen meegeven dat je het heel praktisch kunt bekijken. Krijg je goed nieuws, dan ben je voor vijf jaar klaar. Is er minder goed nieuws, dan kan het behandeld worden.” Negeren en denken dat het je niet overkomt is niet handig, aldus Coco. “Als je klachten of pijn hebt, is het toch normaal om naar een dokter te gaan? Dat zou hier net zo goed het geval moeten zijn.”

Bekijk het hele verhaal van Coco
Coco delen 0:12

Durf verder te vragen

Referenties

1. RIVM, HPV, geraadpleegd feb 2022