Durf te vragen

Hoe kwam je erachter dat je HPV had?

Het humaan papillomavirus is een besmettelijk virus. Zo’n 80% van de Nederlanders krijgt eens in zijn of haar leven HPV. In de meeste gevallen merk je niets van een besmetting met HPV.1 Toch kan het virus genitale wratten of kankers veroorzaken.2

Hoe kom je erachter dat je een drager bent van HPV? Zo ontdekten Coco en Shaun dat ze HPV hadden.

De ervaring van

In de wachtkamer van zijn arts las Shaun (34) een paar jaar geleden toevallig iets over HPV. Dat zette hem aan het denken waarop hij vervolgens meteen actie ondernam. Hij bleek inderdaad HPV te hebben. Omdat hij hiermee – ook in combinatie met hiv – een grotere kans op bijvoorbeeld anus­kanker heeft, besloot hij dat hij meteen wilde weten of hij ook afwijkende cellen had, in welk stadium en wat er aan gedaan kon worden.
Bekijk het hele verhaal van Shaun
Shaun hpv ontdekking 0:18
Het begon allemaal met Coco’s (35) verhuizing voor haar werk naar Japan, in 2016. Daar krijgt iedereen elk jaar een verplichte gezondheidskeuring waar voor vrouwen ook een uitstrijkje van de baarmoederhals bij zit. Voor Coco was dat de eerste keer dat ze zo’n uitstrijkje deed. De uitslag was niet goed. “Ik bleek extreem afwijkende cellen te hebben, het gevolg van HPV. Daar had ik nog nooit van gehoord en had geen idee wat het was en wat het veroorzaakt.”
Bekijk het hele verhaal van Coco
Coco hpv ontdekking 0:18

Durf verder te vragen

Referenties

1. RIVM, HPV, geraadpleegd feb 2022
2. RIVM, HPV-vaccinatie, geraadpleegd feb 2022